Overslaan naar inhoud
De bijenkolonie van Koe-de-Foudre

Honing, stroop en walnootolie


Als bestuivers zijn bijen onmisbaar voor onze landbouw en onze natuur; een taak die zowel door honingbijen als wilde bijen op zich genomen wordt. Ons moderne industriële landbouwlandschap is echter bloemenarm en dat leidt wel eens tot competitie tussen de honingbijen en de wilde bijen voor de zeldzaam geworden nectar. Het plaatsen van tientallen bijenkasten kan hierdoor nefast zijn voor de wilde bijenpopulatie. Koe-de-Foudre kiest er daarom voor om slechts een beperkt aantal kasten te plaatsen en het landschap zo biodivers mogelijk in te richten, met kansen voor bloesems en wilde bloemen, houtkanten, hoogstamfruit en wilde hagen. Dit alles uiteraard zonder het gebruik van pesticiden. Het resulteert in een schitterende lente- en zomerhoning, die in beperkte hoeveelheden en vaak alleen in het oogstseizoen (voorjaar-zomer) verkrijgbaar is. Geniet van elk lepeltje van dit vloeibare goud en bedenk dat een bij zo’n 40 000 km aflegt om een potje honing te vullen.


Vogelakkers en begrazingsprojecten


In samenwerking met Natuurpunt en ‘Natuurlijk Fruit’ werkt Koe-de-Foudre mee aan het beheer van natuurreservaten en vogelakkers in en om Opvelp (Bierbeek). In natuurreservaten zorgen we ervoor dat door begrazing en hooien de stikstofverbindingen uit de bodem gehaald worden en zeldzaam geworden planten nieuwe kansen krijgen. Vogelakkers voorzien onze gorzen, patrijzen, kneus en vinken van een wintervoorraadje zaden. Maar ook een goed deel van het wintervoer voor onze dieren wordt zelf geteeld op biologische wijze, waardoor ook daar de biodiversiteit open bloeit!


Weiland dat beheert wordt door Koe-de-Foudre

Onze ras​sen

West-Vlaams Rood dubbeldoel: koe met kalf

West-Vlaams Rood dubbeldoel

Het rood ras van West-Vlaanderen heeft een geschiedenis die minstens 500 jaar teruggaat in de tijd. Het was oorspronkelijk een dubbeldoelras, bestemd voor zowel vlees- als melkproductie, maar selectie leidde tot het afsplitsen van een West-Vlaams Rood vleesras. Ze leveren het vlees dat je de laatste jaren in de meer gehypte slagerijen als West-Vlaams rood kan kopen. Het eigenlijke West-Vlaams dubbeldoelras staat intussen op de rand van uitsterven; het aantal kwekers is te tellen op de vingers van één hand. Koe-de-Foudre zelf zet zijn eerste stapjes voor het behoud van dit ras en bouwt een kleine kudde uit. In 2024 werden alvast de eerste kalfjes geboren. Wordt vervolgd!

Ardense voskopschapen in de sneeuw

Ardense voskop

Ardense voskopschapen worden gekenmerkt door hun lichtbruine (voskleurige) kop en poten en een mooie wollige vossenstaart. De lammeren zijn bij de geboorte donkerbruin. Het zijn mooie en vinnige dieren die graag van allerlei kruiden peuzelen, zelfs brandnetels staan op hun menu. Ze trekken zich goed uit de slag in ruigere natuurgebieden. De vleesopbrengst ligt een stuk lager dan deze van meer commerciële rassen als texelaars, maar de smaak is zonder meer superieur. Tweemaal jaarlijks kan je dit exclusieve kwaliteitsvlees bij ons bestellen.

Belgisch Witblauw dubbeldoel

Belgisch Witblauw dubbeldoel

Het Belgisch witblauw ontstond in de 19°eeuw door inkruisen van lokale rassen met Nederlandse melkkoeien en Engelse Durhams. De meeste kwekers legden zich toe op vleesproductie en selecteerden dieren met een mutatie in het myostatine-gen, de zogenaamde dikbillen. Slechts een handvol, voornamelijk Vlaams-Brabantse kwekers (o.a. De Vaerendriesch), houdt het oorspronkelijke witblauw dubbeldoel ras in stand. Jaarlijks koopt Koe-de-Foudre enkele van deze (bio-) dubbeldoeldieren (dieren die ongeschikt zijn voor de verdere kweek) en laat deze een zomer lang grazen op kruidenrijke weides. Dit vlees van vrouwelijke koeien die al eens gekalfd hebben en een zomer alleen grassen en kruiden gegeten hebben wordt algemeen gezien als topkwaliteit. Elk najaar kan je bij ons een pakket (5 of 10 kg) bestellen.

Wildlife op de boerderij

Niets geeft meer voldoening dan te zien hoe dieren en planten terugkeren en gebruik maken van de kansen die Koe-de-Foudre voor hen creëert. Re-wilding in de praktijk: de torenvalken die nestelen in hun, met veel moeite hoog en droog, opgehangen, nestkast, de kerkuilen die onze muizenpopulatie onder controle houden en iedere nacht onveilig maken met hun typische gekrijs, de geelgorzen die hun klassieke zomerdeuntje ratelen (niet vermoedend dat ze door Beethoven geplagieerd werden tijdens het componeren van zijn vijfde symfonie), de zilverreigers, de buizerden en de kiekendieven die ’s winters onze vogelakkers scannen op zoek naar knaagdieren... Hierbij enkele sfeerfoto’s en momentopnames. Doe net als ons: geniet ervan!

Meer foto's vind je op onze sociale media